Kleuren en hun betekenis...

Kleuren zijn heel belangrijk in ons leven.

Het beïnvloedt onze stemmingen en geeft ons bijvoorbeeld informatie.

Kleuren staan ook symbool voor zaken als gevaar, rouw, rijkdom, macht, liefde, onschuld en ga zo maar door.

Hieronder wordt dieper ingegaan op een aantal kleuren en waar ze voor staan.

Rood vertelt:

Rood is een warme kleur. Het is daarom ook de kleur van de liefde en hartstocht. Rood windt op en wekt onrust. Het veroorzaakt een stoot adrenaline in het bloed en versnelt hiermee de hartslag en het verhoogt de bloeddruk.

* liefde *lijden *offers *strijdlust *jaloezie *moed

 

Oranje vertelt: 

Oranje is een vreugdevolle kleur.Liefhebbers van deze kleur zijn vaak optimistisch.Oranje heeft een verfijnde uitstraling waardoor de kleur een bijdrage kan leveren bij het ordenen van emoties. Daarbij geeft Oranje zelfvertrouwen en het bevordert van de bloedsomloop, schept ideeën, wilskracht, tijdelijke macht en vergemakkelijkt het omgaan met anderen. 

*warmte *enthousiasme *energie *opgewektheid *rijkdom

Geel vertelt: 

Geel wordt in verband gebracht met energie, macht en emoties. Geel straalt en verdraagt geen begrenzing. Geel is het symbool van de zon en versterkt de ‘Ik Krachten’. Verder staat Geel voor: opening naar wijsheid, verlossing, vrolijkheid, plezier, het stimuleert de verbeelding en het staat voor wilskracht/geestkracht. 

*waakzaamheid *intelligentie *creativiteit *fantasie *helderheid

Groen vertelt

Groen duidt op onvoorwaardelijke liefde en mededogen. Groen is de symbolische kleur van het hart en staat voor vrede en liefde, maar ook voor veranderingen en jaloezie. Groen werkt kalmerend en harmoniserend en geeft evenwicht. Groen staat verder voor: , overvloed, emotionele kalmte, rust, jeugdige energie, onervarenheid, in– en aanvoelend vermogen, lief hebben, open zijn voor anderen.

*kalmte *vruchtbaarheid *vrede *vriendschap *rust

Blauw vertelt:

Blauw symboliseert de creativiteit, het spreken en het innerlijk horen. Blauw is de kleur van de hemel en het water, waardoor het ook een symbool is voor vrede en openbaring. Daarbij is Blauw ook verkoelend, helder en rustgevend. Blauw stimuleert daardoor ook het intuïtief weten en het durven leven in overgave. 

*harmonie *meditatie *creativiteit *onschuld *oprechtheid *uitdaging *rust

Turkoois vertelt:

Turkoois inspireert om met gevoel te communiceren, bouwt vertrouwen in je eigen kwaliteiten op, verbindt je met je intuïtie en maakt je bewust van je empathie. Turkoois stelt oude wijsheden ter beschikking en kan je een gevoel van verbinding geven met je innerlijke meesterschap. Houd iets turkoois vast zodat je inlevingsvermogen kan ontwaken.

*tevredenheid *rust *bescherming *geluk *sympatie

Paars vertelt:

Paars is de kleur van waardigheid, van macht en ijdelheid.Van drift en conflict, van rouw, koninklijkheid, relegie en spiritualiteit. Met paars valt niet te spotten. het is een kleur die ontzag oproept,maar ook geestig, intelligent en op zijn tijd sociaal. Een paars type heeft een hekel aan hoe het hoort, want dat maken zij zelf wel uit!! 

*Mystiek *Spiritueel *Onderscheidingsvermogen *Godsdienst *toveren

 

Roze vertelt:

Roze is de kleur van teerheid, van tederheid, van vrouwelijkheid, van een baby. De associatie met roze is positief, liefelijk en kinderlijk en romantisch natuurlijk. Roze werkt kalmerend op de menselijke geest. Wie dol is op deze kleur heeft een zachtaardig karakter en is best geïnteresseerd in anderen, maar toch vooral in zichzelf. Ook is een “roze” mens vaak creatief, warm en romantisch.

*Verzachtend *Genezend *Liefde schenken *Sentiment *Braaf *Zoet

 

 

Wit vertelt: 

Wit staat symbool voor het kosmische en de verlichting. Wit wijst op de bereidheid tot innerlijke veranderingen, het wachten op iets nieuws. Wit laat zien dat het Ik–gevoel ontwaakt. Daarbij is Wit koel en objectief. En verder symboliseert Wit het NIETS, de zintuiglijke waarneming te boven gaand, de verlichting en de reinheid. Wit staat voor religieus en/of spiritueel bewustzijn. *

*Het Licht *Reinheid  *Onschuld *Harmonie

Zwart vertelt:

Zwart is in de westerse wereld de kleur van dood en rouw, maar ook van orde, rechtlijnigheid en chic. Mensen die van zwart houden, daar wordt wel van gezegd dat ze geen kleur willen bekennen en dat aan het gewone maatschappelijke leven niet deelnemen.

*Verandering *Afschermen *Neutraliteit *Mysterie *Verborgen geheimen

 

Bruin vertelt:

Karakteristiek voor bruin is een verlangen naar het alledaagse, het leven van de gewone burger. Echter ook afkeer van de sleur van het leven, de tredmolen van het bestaan, van alles wat middelmatig en saai is. Men wil als zelfstandig individu geen deel uitmaken van de grauwe massa.Bruin is de kleur van de aarde waarop de mens zijn leven vormgeef. De mens die tevreden is met wat het gewone leven van alledag te bieden heeft.

*Concentratie *Isolement *Traditie *Gegrond *Kleur van de Aarde