12. aug, 2017

Toeristisch Texel...

 

 

Het eiland draait op volle toeren en iedereen geniet daarvan op zijn eigen manier.

 

 

Eigenlijk is het door de drukte niet mijn favoriete seizoen, het “hoog” seizoen, maar als je zelf niet op vakantie gaat, kan je beter het beste er uithalen van al die mensen die wel op het mooie Texel met vakantie zijn. Het bouwt zich langzaam op. Vanaf juni, komen de eerste toeristen die niet perse in de kindervakanties met vakantie moeten, dan volgt de stroom Duitse toeristen dat zich snel vermenigvuldigd en houdt eigenlijk wel aan tot en met de herfstvakantie. Vervolgens zijn de kinder- en bouwvak vakantietoeristen en het seizoen eindigt met de “grijze golf”.

Nu is het augustus en zitten we midden in het seizoen waar veleTexelaars het toch van moeten hebben. Overal is het druk op het eiland, alleen in het gemeentehuis is de atmosfeer zeer rustig, daar merk je dat de Texelaars die het niet perse van het seizoen moeten hebben, elders ook toerist zijn. Ik eet van beide walletjes. Op zijn tijd speel ik zelf toerist en geniet ik nog altijd van alles wat Texel te bieden heeft, maar ik profiteer ook van de drukte op Texel dat het hoogseizoen met zich meebrengt.

Jammer genoeg kan ik nog steeds niet mijn volledige uren werken sinds de diagnose en dus heeft het UWV mij voor dit jaar een gedeelte afgekeurd. Inherent hieraan is dat ook het inkomen behoorlijk minder is. Het nog niet volledige kunnen werken, wordt het meest belemmerd door mijn concentratie en geheugen. Na alle behandelingen was in eerste instantie mijn fysieke herstel hetgeen waar ik hard aan gewerkt heb. In die tijd leek het erop dat mijn koppie allerlei dingen kon verzinnen, maar was mijn energie zeer beperkt. Door veel aan de conditie te hebben gewerkt, met oncologische fitness, fietsen en wandelen, kan ik lichamelijk wel weer veel aan. In mentaal opzicht vind ik het nog steeds afzien. Daar waar je eerst zulke grote sprongen maakt in je lichamelijk herstel, blijft het koppie nog achter. Toch word je inventief in het vinden van andere bezigheden dan waarmee je concentratie en geheugen op de proef worden gesteld.

Zoals iedereen inmiddels wel weet, heb ik me volledig op mijn engeltjes gestort. Elk engeltje is een klein projectje en waar dus maar een klein stukje concentratie voor nodig is en omdat elk engeltje anders is, hoef ik ook niet mijn geheugen te raadplegen of ik er al zo een gemaakt heb. Dagelijks ondervind ik plezier bij het maken van die lieve piepkleine engeltjes en blijf ik er voldoening uithalen. Gelukkig want het moet toch andere dingen compenseren. Waar ik helemaal blij van word, is dat ook heel veel andere mensen ze waarderen.

Gedurende het hoogseizoen is er in ons dorp 4x een zomer- c.q. rommelmarkt, waar ik mijn engeltjes uitstal en een goede afname plaatsvind. Naast deze markt hebben alle andere dorpen op het eiland een vegerlijkbare markt waarmee de inwoners de toeristen naar hun dorp proberen te lokken en daar natuurlijk weer van profiteren. Ook in Oudeschild waar mijn “levenscoach” zijn winkeltje heeft, is op vrijdag markt rond de haven. In het winkeltje waar mijn engeltjes ook verkrijgbaar zijn, benut ik weer de toeristen die iets leuks van het eiland mee willen nemen. Mij hoor je dan ook niet klagen over de hordes toeristen, die elke keer als ik thuis kom weer met ze allen hun fiets op mijn pad parkeren, om een rondje in het dorp te doen.

Ondanks dat wij ons beperkte budget dit jaar niet aan een heerlijke vakantie kunnen uitgeven, maar aan klussen in ons monumentaal pand (omdat je je geld maar 1 keer kunt uitgeven), geniet ik dit jaar meer dan andere jaren, van alle toeristen die wel echt vakantie vieren op Texel. Dat de mensen niet “markt moe” zijn verbaasd mij, maar de reacties op mijn engeltjes blijven positief en er zullen inmiddels veel binnen en buiten Nederland, als herinnering aan Texel, hun juiste bestemming vinden.

De grote interesse in de engeltjes, heeft het mij geïnspireerd, na te denken over een inzamelingsactie voor Pink Ribbon in de maand oktober 2017. Hier gaan jullie binnenkort meer van horen!