11. jul, 2017

De prijs van Vrijheid...

 

Wat is vrijheid? Het is in ieder geval een woord dat veel mensen aanspreekt en inspireert. 

Toch is de prijs van vrijheid vaak hoog en meestal realiseer je je pas wat vrijheid is, wanneer je het niet meer hebt.

 

Hoewel ik me in de periode van de behandelingen echt ellendig voelde en absoluut niet kon doen wat ik wilde, heb ik vandaag aan den lijve ondervonden hoe erg het is als je vrijheid wordt beperkt door een ander persoon. Wanneer je vrijheid wordt begrensd door ziekte, kan je in ieder geval niet een ander de schuld geven. In zekere zin ben je ook zelf de enige die invloed heeft over hoe je omgaat met de begrensde vrijheid die de situatie met zich meebrengt. Je kunt bij de pakken neer gaan zitten of het beste halen uit de mogelijkheden die er nog zijn, ook al is dit inleveren op de vanzelfsprekende vrijheid van eerder. Dat het niet altijd makkelijk is, ondervind ik nog dagelijks. Aan het begin van de diagnose en behandelingen was ik fysiek niet instaat te doen wat ik wilde. Het koppie bedacht het allemaal wel, maar de impact op mijn lijf door de operaties, chemokuren en bestraling waren dusdanig dat ik het allemaal echt moest loslaten. Vanaf de 4e chemokuur was ik zo ziek, dat zelfs je vrijheid je gestolen kan worden als je je daardoor beter zou voelen. Nog dagelijks ervaar ik beperking in mijn doen en laten, maar ik probeer te denken in mogelijkheden en dan is mijn vrijheid op dit moment gelukkig nog groot, zeker als ik mezelf vergelijk met sommige mensen in mijn omgeving.

De vrijheid van een andere dame die ook op Texel woont, wordt sinds een aantal jaar volledig ontnomen door haar ex-man. Toen hij haar met 3 kleine kinderen plotseling achter liet in een land waar zij de taal nog niet van sprak en geen familie had om op terug te vallen, moest zij zichzelf redden. Dat heeft zij bewonderingswaardig goed gedaan. Inmiddels beheerst ze de taal, zijn de kinderen prachtig opgevoede tieners en heeft zij een mooi sociaal netwerk opgebouwd. Of jaloezie de drijfveer is dit alles te verstoren, is slechts een aanname, maar nu wil haar ex-man aanspraak maken op hetgeen waar zij heel hard voor heeft gewerkt. Bijna dagelijks valt de ex-man haar en de kinderen lastig. Ik heb van dichtbij gezien, wat angst doet als iemand anders je constant belaagd. Recent heb ik hem voor haar huis in een auto zien zitten. Haar vrijheid is geheel verdwenen, het beheerst haar hele leven en is over geleverd aan de grillen van haar ex.

Voor geen goud zou ik met haar willen ruilen. Ziek zijn is natuurlijk echt niet benijdenswaardig, maar wanneer je leven doelbewust door iemand anders dagelijks negatief beïnvloed wordt, is vrijheid onbetaalbaar, maar een rijkdom als je het hebt!