26. apr, 2017

Uiterlijk vertoon...

  

Het gaat niet om het uiterlijk, maar om het innerlijk. Als kind, puber, maar ook als volwassen vrouw, vond ik dit altijd een vreselijke dooddoener. Nu ruim twee jaar na de diagnose borstkanker en een borstamputatie “rijker” of “armer”?, kan ik me er meer in vinden. 

 

Misschien dat leeftijd er ook mee te maken heeft, maar het vooralsnog overleven van een dodelijke ziekte, veranderd je. Gezondheid is toch echt het meest waardevolle bezit, als je van het leven houdt. Wie droomt er nou niet van een uiterlijk waar je mee voor de dag kan komen? Door verschillende vrouwen te hebben gesproken over hun borstreconstructie en de naderende zomer, komt de  onuitwisbare “verminking”  weer naar boven.

 

 

Iedereen (vrouwen, mannen en ook specialisten) vragen of ik daar over nadenk. Tuurlijk zou ik liever een compleet lijf willen hebben, geen twijfel over mogelijk. Maar na 2 operaties en intensieve behandelingen, moet ik er niet aan denken, weer onder het mes te gaan. Waarvoor? Uiterlijk vertoon? Ik ben ontzettend blij met mijn praktische prothese en prachtige bijpassende BH. Zelfs voor de komende zomermaanden waar we allemaal weer schaars gekleed gaan, zie ik niet tegenop, want ik heb ook een zwemprothese met een prima bikini. Dus waarom zou ik?

Ja, als ik naast mijn man in bed lig, baal ik best van mijn incomplete lijf, maar als ik kleding draag, heb ik daar geen last van. Na een jaar ziek te zijn gemaakt en weer opkrabbelen, hoef ik geen ingrepen meer aan mijn lijf. Naast de bijhorende bijwerkingen van de hormoontherapie- medicijnen en het ontbreken van voldoende energie, voel ik me eigenlijk gewoon goed en dat wil ik graag zo houden. Voor mij persoonlijk zou een borstreconstructie niets bijdragen aan me nog beter voelen. Elke ingreep brengt risico’s met zich mee en ook weer heel persoonlijk, zou ik mijn huidige welzijn voor een uiterlijke aanpassing niet in de waagschaal leggen. Misschien als ik jonger was geweest en/of geen partner, dat ik er heel anders over zou denken.

Uiteraard is een partner ook belangrijk in deze beslissing. Een man met begrip en respect voor hetgeen wat er allemaal gebeurt is, maakt het voor mij makkelijker hier verder niet mee bezig te hoeven zijn. Ook ik heb vroeger wel gedroomd van een “perfect” uiterlijk en nog steeds ben ik wel bezig met er leuk uit te zien, maar verder is het uiterlijk vertoon ondergeschikt geraakt aan gezondheid en een goed gevoel. Dus dankzij (hoe dubbel dat ook is) borstkanker, kan ik eindelijk “gelukkig nog” van mijn innerlijk schoonheid genieten.  Wat een geluk!  Echt heel fijn!!